Program for studietur til Jerusalem

6.-10. februar 2012

 
Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag
Oliebjerget
Sidsel:
Fortælling om kong David.

Getsemane have
og Alle Nationers Kirke
Jerusalem Great Synagoge Kl. 8.30-10.15
Skolebesøg
"Janusz Korczak"
Yad Vashem-museet Samling:
Om udbyttet af en studietur

Gåtur gennem Me'a She'arim
Kl. 13
Casparicenteret

Kl. 15
Kvarteranalyse
efter oplæg fra Irene
Kl. 14
Musalaha, Talpiot

Kl. 18-19
Reformjødisk synagoge
Via Dolorosa
med Tim som guide

Vestmuren
Jakob:
Oplæg om Zion
Kl. 15
Søster Abraham
Fader Vor Klostret,
Oliebjerget
Program slut
Middag i små grupper Middag i små grupper Middag i små grupper Fælles middag  
Samling:
Fremlæggelse af
kvarteranalyse
Fri Fri    

Kommentarer til de enkelte programpunkter

Oliebjerget

Der er et udsigtspunkt på Oliebjerget, hvor man kan se ned over hele den gamle by.
Et fantastisk sted at begynde sin Jerusalem-tur - hvis det altså er godt vej og klart sigt.
Irene holdt oplæg om helligstedet - en religionsfænomenologisk kategori.
Sidsel fortalte om kong David.

Getsemane have og Alle Nationers kirke

På vej ned gik vi ind i Getsemane have, hvor Alle nationers Kirke ligger. Den kaldes også Church of Agony, fordi det var her Jesus bad om at blive fri for sin skæbne. Det var også her, han blev svigtet af disciplene; han havde bedt dem om at våge og så faldt de i søvn.

Caspari-centeret

Her har den dansk præst, Jakob Nielsen, sit kontor. Han fortalte om sit arbejde og om en særlige gruppering kaldet "messianske jøder".

Kvarteranalyse

Oplæg fra Irene om kvarteranalyse. Holdet var delt i fire grupper, der hver fik et af kvartererne i den gamle by: Det armenske, det kristne, det jødiske og det muslimske kvarter. Om aftenen fremlagde grupperne deres resultater.

Jerusalem Great Synagoge

En stor moderne synagoge bygget i 1982. Der er en fantastisk udstilling af mezuzah'er i indgangshallen. Man kan få en omvisning, men det havde vi ikke bestilt.

Musalaha

Musalaha er en organisation, der arbejder med forsoning. I første omgang mellem israelere og palestinensere, der tror på Jesus Kristus. I anden omgang også mellem folk med forskellig tro.
Vi fik en præsentation af organisationen og et foredrag om forsoning. Pris: 800 shekel.

Har-El - en reformjødisk synagoge

Har-El er en lille jødisk menighed i en lille synagoge. Vi blev nødt til at besøge dem om aftenen, da lokalerne blev brugt til børnehave om dagen. Her mødte vi Ada Zavidov, der er den første kvindelige rabbiner i Israel. Hun fortale om menigheden, om reformjødedommen og om kønsspørgsmålet.

Skolebesøg

Skolebesøg på "Janusz Korczak-skolen". Israelsk kommuneskole, opkaldt efter den kendte polsk-jødiske børnehjemsleder under anden verdenskrig.
Vi blev budt velkommen af et lille kor og metallofon-orkester, der sang og spillede for os. Vi fik hvert en Tu Bishvat-tegning. Vi fik lov at gå rundt i alle klasserne og tale med børnene. Til sidst plantede vi buske i skolegården sammen med børnene i anledning af Tu Bishvat.

Tu Bishvat er en jødisk helligdag, der nogle steder kaldes "Træernes nytår".

Derefter havde vi planlagt at deltage i en Tu Bishvat-fejring, der skulle finde sted på paldsen foran City Hall. Men det var aflyst - formentlig pga. en omfattende halvdagsstrejke. Jeg havde læst om strejken i Jerusalem Post.

Via Dolorosa

Via Dolorosa er et "must". Den er beskrevet på diverse kort over Jerusalem og et utal af hjemmesider. Tim var vores guide på turen. Der er 14 stationer i alt, og de sidste fem stationer findes inde i Gravkirken.

Vestmuren

Vestmuren hedder den i Jerusalem. Grædemuren plejer vi at kalde den i Danmark.
Jakob holdt oplæg om Zion.

Yad Vashem-museet

Yad Vashem betyder holocaust. Et meget stort sted, der ligger højt på Herzl-bjerget, tæt på sporvognsstationen af samme navn. (Fantastisk udsigt!)
Vi havde bestilt en omvisning. Den kostede 520 shekel, og det var alle pengene værd. Den skal bestilles hjemmefra, mindst 14 dage før.

  • Yad Vashem - omfattende hjemmeside med masser af materiale.

Søster Abraham

Søster Abraham er en ældre, dansk nonne, der bor i Jerusalem. Hun viste os rundt i Fader Vor-klosteret, hvor der er tavler med Fadervor på en lang række sprog. Den danske tavle er af ældre dato. Men for nylig er der kommet en med Fader Vor på grønlandsk, og det skyldes søster Abrahams indsats.

Hun vist os også det kloster, hvor hun selv bor. Vi fik (pga. kulden) lov at sidde i klosterkirken, hvor hun fortalte løst og fast. Vi fik også lov at overvære nonnernes tidebøn.

Søster Abraham er i Birgittiner-ordenen.

Mea Shearim

Mea Shearim er navnet på et kvarter, hvor de ultraortodokse bor. Man kan gå på at Strauss-gaden og hen ad Mea Shearim-gaden. Man finder undervejs skilte, der beder både mænd og kvinde om at være ordentligt klædt på. man bedes også om ikke at vandre rundt i grupper.

Steder, vi ikke fik besøgt

Tempelbjerget med Klippemoskéen og Al Aqsa-moskeen

Fra turistbureauet i Stockholm fik vi følgende besked: Man kan komma in till Tempelberget mellan 7:30-10:30 och mellan 12:30-13:30. Men det beror också på säkerhets läget. Ni kan fråga när ni är framme i turistkontoret i Jerusalem. Det är förbjudet att komma in med korta kläder, man måste ha långbyxor och täcka armarna. Dessutom få man inte komma in till mosken (bara muslimer).

Indgangen for ikke-muslimer er ved Vestmuren.

Davidstårnet

Her kan man også begynde sin tur. Her er en fin udsigt over den gamle by fra den modsatte side af Oliebjerget. Det koster dog 30 shekel at komme ind. Jeg var der faktisk sammen med en lille gruppe studerende, men det var ikke et samlet programpunkt.
Man kan få en omvisning på engelsk, der var 1½ time. - Det ligger lige ved Jaffa-porten.

Det hebraiske universitet

Der findes ekspertlister med eksperter i fx Jewish Thought, Talmud og Harman Institute of Contemporary Jewry. Jeg skrev til universitetet og spurgte om der var en, der ville tale med os. Men fik aldrig noget svar. Man skal nok have personlige kontakter.

.. og rigtig mange andre steder

Men det må blive en anden gang.

Praktisk

Husk kort over Jerusalem. Jeg havde købt et rigtig godt kort over byen hos Nordisk Korthandel.

God information får man fra Den israelske stats turistbureau i Stockholm.

En god hjemmeside er også Jewish Web Directory. Se fx liste over synagoger i Jerusalem.

Nemmeste transport fra lufthavnen til Jerusalem er med minibus, en såkaldt SHERUT. Det koster 60 shekel.

Der er en sporvognslinje i Jerusalem, der vist nok snart skal blive til flere. Nem at tage, og den kører hele tiden UNDTAGEN på sabbatten, der varer fra fredag eftermiddag til lørdag eftermiddag. En billet koster 6,60 shekel. Man kan kun bruge billetter købt samme dag, som de skal anvendes.

Der er to busstationer, den ene ligger ved Damaskus-porten. Herfra kan man fx komme til Betlehem.

Vi boede på Abraham Hostel, der ligger lige ved Davidka-pladsen, hvor der også er en station på sporvognslinjen. Fint og hyggeligt sted. Bad og toilet i tilknytning til hvert værelse. Og der er også en sovesal for dem, der skal gøre det billigst muligt.

Litteratur

Hanne Følner: Jødedommen. i: Religion og kultur - en grundbog. 3. udgave. Systime 2010.

Hanne Følner, Svend Lindhardt og Bente Lund: Kuplen. Muren. Graven. Jerusalem som helligsted for tre religioner.
Gyldendal Uddannelse 2002.


Irene Larsen  KR 28.2