Nyspiritualitet

 

Nyspiritualitet

New Age, nyspiritualitet, nyreligiøsitet - der er mange ord for dette omfattende fænomen, der ikke lige lader sig afgrænse. Men her er angivet nogle få hjemmesider af overordnet, generel karakter. Hvis man vil vide noget om enkelt-fænomener, fx healing, reinkarnation, meditation, skal man ind under de generelle portaler.

Indgange til det nyspirituelle felt

Nyt Aspekt - Magasin for sind, krop, ånd
Sammen med bladet udkommer "Guiden", der er et annonce- og aktivitetstillæg.
Et stort område inden for det nyspirituelle felt er alternativ behandling. Se fx Behandlerlisten.

Nyspiritualitet - primÆre kilder

Ifølge Steen Landsy (formand for Nyt Aspekt) er der 3 primære kilder til nyspiritualitet:
1. Teosofien
2. Antroposofien
3. Martinus' filosofi

Visdomsnettet
"Din portal til esoterisk visdom og skabende meditation." (Citat fra sitet.)
En teosofisk side med udgangspunkt i Alice. A. Bailey’s forfatterskab. Hun er en af grundlæggerne af teosofien.

Antroposofi
Om Rudolf Steiners filosofi, Antroposofisk selskab, Kristensamfundet, o.m.a.

Steinerskolerne
Info om Steinerskolerne i Danmark samt artikel om pædagogikken

Martinus-Institut
"Den danske forfatter Martinus (1890-1981) har i sine værker beskrevet et samlet åndsvidenskabeligt verdensbillede, der rummer en logisk underbygget helhedsforklaring på tilværelsen." (Citat fra sitet.)
Om Martinuskosmologi. Masser af tekst både online og links til bøger.

Nyspiritualitet - et lille udvalg af websites

Auroville
Auroville er en by i Indien grundlagt som et projekt for harmonisk sameksistens mellem mennesker af alle slags. Byen er grundlagt i 1968; medlemmer af Sri Aurobindo-samfundet tog initiativ dertil.
Sitet for byen er ganske omfattende, og der er mange billeder.

Bahai
Officielt site for "Bahá'í International Community". Bahai er opstået i en muslimsk kontekst, men anses af muslimer for at være kættere. Bahai lægger i dag vægt på at være en universel religion og deres påstand er, at alle mennesker i virkeligheden tror på den samme, ene Gud. Læs om Bahai og babisme i Gads religionsleksikon.

Den Gyldne Cirkel
"Den Gyldne Cirkel er et moderne uddannelsescenter for mennesker, der ønsker at leve efter deres sjælsformål om at fremme kærlighed og åndelig idealisme på Jorden og/eller har behov for at genetablere deres gudsforbindelse som led i hjertets vej." (Citat fra sitet.) Der udføres også lystjenester.

Den Gyldne Sol
Center for spiritualitet og udvikling. Der tilbydes bl.a. kanaliseringsuddannelse og clairvoyanceuddannelse.

Engleskolen Danmark
Engleskolen er grundlagt af to såkeldte englehealere. De underviser bl.a. i, "hvordan du kan få englene med i dit liv og din hverdag".

Findhorn
"The Findhorn Foundation is a dynamic experiment where everyday life is guided by the inner voice of spirit, where we work in co-creation with the intelligence of nature and take inspired action towards our vision of a better world." (Citat fra web-siden.)
Findhorn Foundation har adresse i Skotland

Kosmos-Center
Et kursuscenter, hvor der undervises i "psykisk forståelse, spiritualitet og åndsvidenskab".

KROP-SIND-ÅND-messerne
"Danmarks største holistiske og spirituelle fællesskab. [...] Messer i København, Århus og Aalborg. Mød hundredevis af udstillere og foredragsholdere indenfor alternativ behandling, sund livsstil, personlig udvikling og spiritualitet. Du får den nyeste viden, masser af inspiration og mulighed for at prøve mange forskellige alternative metoder." (Citater fra web-siden.)

Spiritismens Trossamfund
"Det særlige ved spiritismen er, at den eksisterer på grundlag af virkelige hændelser, eksperimenter og undersøgelser. Dét at kunne modtage beviser, der kommer fra den åndelige verden, på åndens overlevelse af den fysiske krops død er med til at styrke troen på, at der findes en åndelig verden, der er lige så virkelig som vores jordiske – hvor vi lever og videreudvikler os, når det jordiske liv slutter." (Citat fra web-siden.)

Søren Hauge
Søren Hauge er coach og står for flere slags spirituel udvikling. På web-siden er der forklaringer på, hvad det går ud på. Og der er en række online-artikler.

Kirkedannelser

Liberal Katolsk Kirke
"En kristen kirke, som henter sin åndelige kraft og inspiration fra den levende, kosmiske Kristus og Den Guddommelige Visdom" (Citat fra sitet). Grundlagt af C.W. Leadbeater og J.I Wedgood i 1916.

Kristensamfundet
"Bevægelse for religiøs fornyelse". Grundlagt i Tyskland i 1922 i forlængelse af antroposoffen Rudolf Steiners tanker. Han er ikke grundlægger, men "fødselshjælper". (If. web-siden.) Den kom til Danmark i 1964.

En kristen vinkel

Areopagos
"Areopagos er en kristen organisation, som arbejder med religionsdialog, kristen spiritualitet, trospraksis og diakoni. Vi arbejder i Danmark og Norge - og i Kina, hvor Areopagos blev grundlagt i 1922." (Citat fra websitet.) Her kan man bl.a. læse om Christfulness, I Mesterens Lys og Kristen meditation.

Nyspiritualitet - analyse og kritik

De 10 vigtigste ting at vide om new age
Artikel fra Religion.dk, der præsenterer nogle hovedbegreber.

Gads religionsleksikon: New Age
Leksikon-artikel.

Tro i dialog
Danmission udgiver tidsskriftet "Tri i dialog". De bringer af og til artikler, der handler om spiritualitet. Der ligger en række numre i deres online-arkiv.

Skeptica
En forening af skeptikere med "et kritisk syn på pseudovidenskab, folketro og paranormale fænomener".

 

Irene Larsen Nyspiritualitet, en litteraturliste